Відмінність лазерного принтера від світлодіодного

Відмінність лазерного принтера від світлодіодного

KonicaMinolta

При купівлі апарату для друку в офіс або для будинку перед нами часто постає питання, що краще вибрати: лазерний або світлодіодний принтер? Чи істотна різниця в технологічному оснащенні цих пристроїв, і який вплив вона робить на якість, швидкість і вартість друку, розглянемо в цій статті.

Технології

Сучасні моделі принтерів, як правило, працюють по одному з основних принципів друку: струменевий, лазерний або світлодіодний. Такі пристрої звичні як вдома, так і в офісі або на поліграфічному виробництві. При цьому в кожній лінійці є моделі, які можуть створити яскраве кольорове зображення і швидко надрукувати документи.

Струменеві принтери

Традиційні струменеві принтери створюють відбиток за рахунок мікроскопічних крапельок чорнила, які потрапляють на папір і вбираються в її верхній шар. Ці крапельки викидаються з сопла картриджа з чорнилом. Якраз з цією технологічною особливістю і пов'язаний основний недолік цього типу друкованих пристроїв. Рідке чорнило висихають при рідкісній експлуатації, а сопла засмічуються, що збільшує вартість обслуговування і вкорочує життя апарату. Сучасні моделі струменевих принтерів, особливо призначені для професійного широкоформатного друку, застосовують різні типи чорнила, в тому числі і тверді. Витратні матеріали до них недорогі, проте ресурсні деталі не такі доступні.

у струменевих принтерів два основних напрямки застосування. Перше-роздруківка знімків в побуті, тут підходять компактні кольорові моделі. Друге-поліграфічні виробництва, де прекрасно себе зарекомендували великі промислові системи.

Лазерні та світлодіодні принтери

Інша справа лазерні або світлодіодні принтери, тут відповісти на питання "що краще?" складно. Для друку в обох випадках використовується тонер-спеціальний порошок з фарбувальним пігментом. Він наноситься на папір за допомогою статичної електрики. Частинки тонера прилипають до фотобарабану в місцях, позитивно заряджених світлом. Різниця в технологіях полягає лише в тому, яке джерело світла використовується. У першому випадку-це промінь лазера, у другому — лінійка світлодіодів. Закріплення тонера на відбитку в лазерному або світлодіодному принтері відбувається однаково: він нагрівається і плавиться на поверхні паперу.

Нова технологія світлодіодного друку HiQ LED, впроваджена Xerox, вивела якість друку світлодіодних принтерів на рівень лазерних моделей. Кращі світлодіодні принтери виробляють відбитки, які за якістю не поступаються якості лазерних аналогів, а в деяких випадках — і перевершують його. Крім того, нова технологія дозволила впоратися з декількома недоліками, якими грішили перші покоління апаратів. Тепер зображення - навіть його найтонші лінії і окремі символи — виходить чітким і плавним, напівтонові фрагменти виходять більш однорідними.

За рахунок технологічних особливостей друк на таких пристроях відбувається швидше, вона економічніше, а вартість відбитка і обслуговування апарату нижче. Крім того, виходять з ладу такі моделі рідше.

Який принтер краще-лазерний або світлодіодний?

Як зазначено вище, технології друку світлодіодних і лазерних моделей мало чим відрізняються. Те ж можна сказати і про їх переваги і недоліки. Мабуть, тут вибирати модель краще, орієнтуючись не на технологію друку, а на призначення апарату.

Одна з головних переваг лазерних і світлодіодних принтерів — це висока роздільна здатність, або кількість надрукованих точок на дюйм матеріалу. Сучасні моделі принтерів лінійок Xerox ® Phaser ® і Xerox ® VersaLink ® працюють з різними розмірами, товщиною і фактурою матеріалів і друкують з роздільною здатністю до 1200-2400 dpi на кольорових пристроях. При цьому друк здійснюється на великій швидкості. Наприклад, монохромні моделі формату A4 виробляють до 63 сторінок в хвилину, кольорові А4 — до 53, а повнокольорові принтери A3 — до 45 сторінок в хвилину.

Рекомендований щомісячний обсяг друку можна вибрати в залежності завдань, які стоять перед апаратом. У монохромних настільних моделей, наприклад, Xerox ® Phaser ® 3020, це приблизно 1 000 відбитків. У більш солідних, призначених для невеликого офісу, наприклад, Xerox ® VersaLink ® B610 — до 25 000 сторінок.
© 1995-2024. Інтернет магазин "КАДР". Всі права захищено.
Ваш кошик